Dagbok 16.06.10

16/06/2010 by

Hei der hjemme
Nye dager er talte og resultater har uteblitt. Progresjon har det derimot vært. Etter at Per Sandberg gikk ut å sa han ville reise hit til Natal for å undersøke hva som egentlig foregår og varslet møter med brasilianske myndighets personer, har Ap`s Jan Bøhler dukket opp på arenaen. Han og Ap synes ikke det er greit å vite hvorfor brasilianerne tror våre penger er illegale når alle i Norge sier de ikke er det!

Hold deg hjemme, sier han til Sandberg som ble godt irritert og slaktet Bøhlers henstilling. Spørsmålet jeg stiller meg er hvorfor Bøhler nå kommer på banen? Sandberg tror han er Storbergets utsending. Det kan forklare noe. Likevel skurrer det fælt når Bøhler poengterer at det kan ødelegge forholdet mellom storting og politiet. Ingen er vel i tvil om at gjengkriminalitet på generelt grunnlag ønskes stoppet. Ingen har forfektet noe annet, men i saken vår går spørsmålene ut på hvordan målene forsøkes oppnådd? Hvordan har økokrim gått frem? Hvordan og hva har de informert? Er det riktig informasjon som er medelt brasilianske samarbeidspartnere? Hva har samarbeidspartnerne forstått og hva vil de egentlig forstå? Er demokratiske spilleregler fulgt?

Vi har varslet og bevist at så ikke er tilfelle. Er det ikke da på sin plass å ettergå etaten? Er det ikke slik i Norge at øverste ansvarlige for politiet er vår justisminister?
Han forsvarer og siterer sin etat, men poengterer, at svar avgitt skal være riktig! På tross av at vi har påpekt en mengde feil nekter Storberget å gå inn i sakens kjernepunkter, han refererer til økokrim når det gjelder riktighet og forsendelses prosedyrer, det samme gjør lagretten. Hvordan kan de egentlig det etter det vi har bevist hva angår forsendelse og uriktige rapporter?

For oss som sitter her i Brasil er situasjonen helt håpløs, vi skal forsvare oss mot norske dokumenter på fremmed territorium og for et rettsystem der stempler er viktigere enn noe annet. Hvilket dokument kan være sterkere enn de med norske løvestempeler?

Heldigvis har vi stortings kommiteer i Norge og i justis kommiteen er Per Sandberg formann, og takk for det. Minner forøvrig om at Odd Einar Dørum også var norges justis minister, han har også en annen holdning til saken enn Storberget! Det synes merkelig at sakene våre oppfattes annerledes hos regjerings partiene enn det gjør for oposisjons partiene.

Eller er det egentlig så merkelig? Hva vet vi om Jan Bøhlers politiske bakgrunn? Jeg har selv arbeidet ved Vinmonopolet. Der hadde vi en arbeiderforening styrt av Bøhlers tidligere kollegaer i AKP ml. Kanskje er ikke Bøhlers holdning så merkverdig allikevel.

Målet helliger middelet! Jeg husker fortsatt godt eksempler fra vår arbeiderforening der politisk overkjøring fra ml`ernes side (på slutten av sytti og begynnelsen av åtti tallet) var mer regel enn unntak. Væpna revolusjon unngikk vi heldigvis! Dersom noen av AKP ml`s holdninger fortsatt henger igjen hos Jan Bøhler er det kanskje å frykte at det er sannheten som ikke ønskes publisert. Selv om hele stortinget er enig om målet så er trolig de ferreste (egentlig) enig i middel bruken. Stortingets forhold til politiet kan da umulig bli svekket av at rettferd for enkeltmennesker søkes etterlevd?

Stortinget ved justis komiteens formann ønsker å ettergå og undersøke det norsk brasilianske politi samarbeids prosjektet, som Natal saken til syvende og sist egentlig er. Er det ikke faktisk en styrkelse av demokratiet når våre folkevalgte varsler at de har som jobb å følge med i forvaltningens virkemåter? Blir etatene svekket av at arbeidsgiver bryr sæ?

Jeg etterspurte kun riktig svar og forsendelse fra økokrim. Nå er de to så enkle spørsmålene blitt et politisisk tema og UT politisk kasteball. Det føles alt annet enn bra!

Siste uka har dessverre vist at statsadvokat Kavlie er i hardt vær på flere fronter. I to andre saker som nå ruller for rettsystemet har det kommet frem grums og kritikk mot Kavlie. Begge ble publisert i Dagbladet sist uke. Det varsles at sakene vil bli anmeldt til politiets eget etterforsknings organ. Kanskje er vi ikke unntaket mot regelen, kanskje er det på sin plass å ettergå og kontrolere statsforvaltninga. Kanskje kommer vi til å få se ting som ikke er helt i tråd med vanlige borgeres rettsoppfatning. Undertegnede foretrekker immidlertid kun å se rettferd. Er det sannheten og rettferd Jan Bøhler frykter ? Eller forsvarer han økokrim og statsadvokaten, altså de i denne sammenheng som har rett til å bruke det norske stempelet, rett og slett fordi han er beordret til det? Akkurat slik Sandberg hevder.

Heldigvis, «Tar Per Sandberg jobben sin på alvor»! Derfor får vi nok også vite svarene!

Hva så med de dokumeneter (Kavlie intervjuet) som skal oversendes dommer Jambo? Jo, de er nå notarius stemplet, legalisert av UD og den brasilianske ambassaden i Oslo og på vei til justis departementet som har «postkasse» funksjonen. Slik sett følger vi Storbergets svar til Dørum, til punkt og prikke.

Her i Brasil har vinteren ankommet med 23-30 grader lett regn og lett overskyet. Altså en herlig norsk sommer! Nordboere trives best slik, ihvertfall UT.
Heldigvis, også for husfreden så ble det Brasil seier i åpnings kampen i VM. Det går ikke upåaktet henn i fotballens hjemland som de velger å kalle seg! Det er et underlig leven og huskestue når deres utvalgte menn inntar gressmatta. Alle offentlig kontor og de aller fleste butikker stenger i god tid slik at alle skal ta del i folkefesten som avholdes der det selges øl og finnes en tv. Mao over alt!

Det er en hærlig fest i gult,grønnt og blått. Med Samba og carneval, stæsj og sminke, blåser og tyll. Og innlevelsen, den er noe helt for seg selv og må bare oppleves! Jeg var her under finalen i 2002 og glemmer aldri politibilene som med sirener prøvde å forsere seg frem i trafikken. De måtte bare gi opp, veiene var fullstendig blokkert av biler og øldrikkende og glade brasilianere, mon tro om det blir reprise i år? Innledninga varslet ikke om det, men det er sjelden VM finalistene viser seg fra sin beste side i starten!

Det er foresten til å undres over at ikke «grønne» carlsberg er sponsor for dette øldrikkende festglade folket! Det må ha noe med proteksjonisme å gjøre? For konsumet er høyt og det faktum at de fleste faktisk skal tilbake på jobb ser ikke ut til å bety noen verdens ting! Vel,alle drar da heller ikke tilbake på jobb! Carlsberg er herved varslet!

Hva så med saken her i Brasil, det kan bare beskrives slik; det skjer ingen ting, absolut ingen ting og nå som det er VM!! Vel jeg drømmer om avklaring! Brasilianerne om COPA…………..
YNWA fra
Arvid

Related Posts

Tags

Share This

UA-13087107-3